Złe nawyki żywieniowe lub niewłaściwa dieta (także odchudzająca) są przyczyną spadku wydajności zawodowej.

Nieznajomość zasad właściwego odżywiania, komponowania lub wybieranie niewłaściwych składników czy posiłków w ferworze dnia zawodowego, intensywnej pracy przed komputerem czy ciągłych spotkań, podróży, lunchy lub kolacji służbowych prowadzi często do pogłębiania złego samopoczucia, frustarcji, napięcia nerwowego i spadku efektywnego działania.

Jeśli odczuwasz senność, zmęczenie, osłabienie, rozdrażnienie, nerwowość, czy agresję, a po pracy myślisz tylko o tym aby się położyć i odpocząć, może czas przyjrzeć się swoim nawykom żywieniowym.

Właściwa dieta oparta o nasze porady wcielone w życie w szybkim czasie mogą zaowocować większą wydajnością w pracy poprzez: odzyskanie dobrego samopoczucia psychicznego i koncentracji, poprawienie kondycji fizycznej, przypływ energii.