Dieta a Migrena – Co jeść aby zmniejszyć ataki migreny

Dieta a migrena, czy ten związek ma znaczenie? Dziś postaram się wam trochę przybliżyć ten temat.  Czy wiecie, że bóle głowy dotyczą około 65% z nas? Osoby które spotykają się z bólem głowy sporadycznie zazwyczaj sięgają po  dostępne leki bez recepty i po sprawie. Jednak  pacjenci cierpiący na migrenowe bóle głowy często szukają dodatkowych informacji jak załagodzić dietą ból głowy, czy jest związek między jedzeniem a migreną i czy można leczyć migrenę dietę.

I jak najbardziej idą w dobrym kierunku! Okazuje się, że u 15-20% pacjentów cierpiących na migreny czynnikiem wyzwalającym atak jest właśnie żywność. Dlatego zachęcam do przeczytania tego tekstu i przyjrzenia się szerzej temu co jecie jeśli cierpicie na migreny. Być może jesteście w tej 15-20% grupie, a zmiana żywienia przyniesie wam zdecydowaną poprawę życia.

 

Czy można zmniejszyć ataki migreny dietą?

Czynników wywołujących bóle głowy jest wiele. Wśród nich znajdziemy: stres, napięcie umysłowe, zmęczenie, emocje, długie oglądanie TV, leki, hałas, jasne światło i oczywiście pokarmy oraz zdrowy styl życia.

Czy wiecie, że…Teoria dotycząca migrenotwórczego działania pokarmu znana jest już od ponad 200 lat. Jedne z pierwszych doniesień dotyczących wpływu pożywienia na pojawianie się bólu głowy, a dokładniej migreny pojawiały się w 1778 roku.

Obecnie przyjmuje się, że to właśnie niewłaściwa dieta jako jeden z czynników środowiskowych przyczyniła się do coraz to większej liczby wstąpień bólów głowy.  Patrząc na powyższe, zdecydowanie można spróbować zmniejszyć ataki migreny dietą, jednak należy pamiętać o tym, że nie u wszystkich przyczyną bólu jest dieta, więc nie u wszystkich zmiany te przyniosą istotne rezultaty.  Jeśli do tej pory nie zwracaliście uwagi na zależność DIETA/ BÓL GŁOWY, spróbujcie wprowadzić w tym zakresie szerszą samoobserwację.

 Które składniki żywności mogą wywołać migrenę?

To, że alkohol i napoje z kofeiną mogą wywoływać migrenę nie będzie już dla nikogo zaskoczeniem. Jednak tak samo mogą zadziałać niektóre owoce, orzechy, sery i czekolada. Dlatego za każdym razem, gdy nadejdzie atak migreny, dobrze jest przypomnieć sobie, czy któryś z tych produktów nie był składnikiem ostatniego posiłku. Dzięki temu w przyszłości będziemy wiedzieli, co można wykluczyć ze swojego jadłospisu.

Poniżej lista potencjalnych składników wywołujących migrenę.

Zapobieganie atakom migreny za pomocą diety

Skoro wiemy już jakie produkty mogą wpływać na wystąpienie ataku migreny i bólu głowy. Zastanówmy się czy możemy im zapobiec modyfikując dietę? Jeśli coś nam szkodzi i czujemy się po tym źle, powinniśmy ograniczyć spożycie tego produktu lub całkowicie go wyeliminować. Dlatego jeszcze raz zachęcę wszystkich cierpiących na migreny do przyjrzenia się swojemu sposobowi ożywiania się.

Notowanie spożytych pokarmów jest pomocne w określeniu, które z nich mogą przyczyniać się do generowania bólu głowy. Szczególnie, ważne jest to w przypadku gdy dolegliwości pojawiają się kilka, a nawet kilkanaście godzin po konsumpcji produktu. Dodatkowo taka metoda chroni pacjenta przed zbędnym eliminowaniem z diety wszystkich potencjalnie „bólotwórczych pokarmów” wymienianych w powyższej tabeli.

Pamiętajmy również, że na powstanie bólu głowy może mieć również długie nie jedzenie oraz złe nawodnienie oragnizmu. Ból głowy wywołany odwodnieniem organizmu posiada pewne specyficzne cechy. Pojawia się po dłuższym okresie nie przyjmowania płynów, najczęściej zlokalizowany jest obustronnie, wewnątrzczaszkowo oraz nasila się w wyniku ruchów głowy i podczas schylania się. Ponadto literatura uznaje, że odwodnienie może stanowić czynnik ryzyka napadu migreny lub też przedłużać czas jej trwania.

Podsumowując wiemy że u około 20% pacjentów cierpiących na migrenowe bóle głowy leczenie dietą ma jak najbardziej sens. Poniżej podsumowanie jak zadbać o dietę cierpiąc na opisywaną przypadłość w 7 krokach.

 

Pozdrawiam Ola.